Bahan-bahan
Cara-cara
1 bungkus besar popia |
Lidi satay utk menggulung |
Telur sebagai bahan pelekat |
Minyak masak untuk menggoreng |
1/2 cawan horlicks |
1/2 cawan gula - kisar halus |
1 cawan nestum - kisar halus |
Cara-cara
Gulung kulit popia gunakan lidi satay, , tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong. |
Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm. |
Goreng potongan kulit popia dengan api kecilhingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu |
Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba. |
4 comments:
sangat sedap kan??.
osmet saye bisnes kuih neh..
:)
memang sedap pun..amy boleh habiskan satu balang ow...
rajin dan pandainya buat kuih..saya asik kuih tunjuk je yg rajinnya..
salam sarah..
amy pun sebelum nie main tunjuk je..sampai la terasa popia nestum nie..pastu apa lagi cube sendiri la.puas hati sikit
Post a Comment