Dah lame aku x cite pasal resepi dekat sini , memandangkan menu tengahari nie ayam masak lomak cili api dengan telur dada ikan budu jadi aku nak share la dengan korang semua...ayam masak lomak cili api tue ramai yang tahu tapi telur dadar ikan budu nie my be x ramai yang tahu terutama bagi mereka yang bukan warganegeri pantai timur.. macam aku jugak la sebelum nie x tau pun hehehe..(",)
Ayam masak lomak cili api
Bahan2nya :-
4 ketul ayam bandar
10 ulas cili api kampung
suku inci halia
suku inci kunyit hidup
1 batang serai
2 biji ubi kentang
1 - 2 ulas bawang merah & putih
sedikit santan
1 keping asam keping (kecil)
sedikit garam
Cara memasaknya :-
- Tumbuk cili api , bawang merah & putih , halia , kunyit hidup selumatnya
( kalau x mau tumbuk blan je la )
- Masukan kesemua bahan yang telah di tumbuk tadi ke dalam periuk
( kacau sehingga sebati )
- Masukan sedikit perahan santan yang cair + ubi kentang , ayam dan serai
( kecilkan api supaya cepat empuk dan tunggu sehingga mendidih)
- Bile dah empuk baru masukkan pati santan , garam & asam keping
- kemudian boleh di hidangkan ( ini masak untuk berdua ye)
Telur dadar ikan budu
Bahan2nya :-
2 biji Telur ayam bandar
sebelah ikan budu (ikan kembung)
bawang merah (di hiris)
cili ( di hiris)
sedikit garam
Cara memasaknya :-
- pecahkan telur ayam
- masukan hirisan bawang merah & cili
- belah ikan budu secara melintang
( di antara tulang )
- potong kecil2 ikan budu itu tadi
- kemudian masukan ke dalam telur
( pukul sehingga kembang sedikit)
- goreng di dalam minyak yang banyak ( untuk mendapatkan kerangupan telur itu tadi , kalau x pun goreng macam biasa tapi make sure sampai ikan di dalam tadi masak.. biarkan garing sikit x pe janji isi dalam masak..
- sedia untuk di hidangkan
(kalau nak perah sedikit asam limau pun boleh)
ikan budu
bukan budu nie ye sebab budu nie aku pun x makan hehehe...
Itu saja menu aku untuk hari nie , simple tapi cukup menyelerakan tekak aku.. hehehe(",)
13 comments:
ouh!
nyam nyam!
lapo neyh :(
salam amy~
ikan budu 2 faveret sy jugak..baru nak wat n3 ikan budu..hehe..
x ramai yg tau ikan budu 2..kang ada org igt ikan campur budu x pun ikan berudu,haha..;)
wah....lapo..lapo..lapo..ding dong..akak nk pi umah amy makan..
wah istimewa nya telur dadar tu
sedapnye ayam masak lemak cili api tu..nak ckit leh tak...?
kak amy: kiter org n9..makan masak lemak, tunng org klate makan budu..hikhikhik..lawak laaa...
Assalamualaikum Amy
lepas ni nak cuba telur dadar tu lerr
Wassalam
yummy yummy!!!
masak lomak cili api.. peberet somi den tu.. erkk cmna org utara ckp nogori lak ni.. penangan masak lemak cili api la ni
sedap jugak ikan budu tu...first time saya makan tahun lepas.masa balik kampung suami..
ceh..ingat telur dadar tu diletak budu kelate tu...rupanya ikan budu tu ikan kembung, baru tau!
Amy... tu ikan budu masin ke?
masak lomak cili api kalau nak betul2 umph..jangan letak bawang merah or putih..
kalau letak bawang2 ni rasanya akan manis, tak terasa kepedasannya
Amy Syaquena: sodap, masak lomak cili padi nih!
Post a Comment