Sep 25, 2011

Petua : Cara memilih ayam yang segar



Selamat Malam...

Daging ayam adalah salah satu sumber protein yang penting untuk tubuh badan manusia. Oleh yang demikian, anda dan keluarga perlu makan daging ayam sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Ketika memilih ayam di pasar, beberapa petua boleh diikuti. Antaranya :

- Warna daging segar selalunya berwarna putih kekuningan.

- Warna lemak seharusnya putih kekuningan dan merasa di bawah kulit ayam.

- Bau daging segar, jika anda berbau yang kurang menyenangkan, lupakan saja niat untuk memiliki ayam   tersebut.

- Apabila dagingnya di tekan, daging yang segar akan kembali ke bentuk asal. Berbanding dengan daging ayam yang tidak segar, kesan jari anda akan kelihatan untuk beberapa ketika sebelum kembali ke bentuk asal.

- Tidak ada bekas lebam kecuali lebam akibat pendarahan ketika penyembelihan.

- Bagi ayam yang siap dipotong, pastikan daging yang melekat di tulang ayam itu padat.

- Kulit ayam perlu kelihatan cantik. Tidak kelihatan robek atau terlalu banyak kesan luka.

- Pastikan juga kulit ayam yang anda pilih bersih dari sebarang bulu halus. Selalunya bakteria mudah terkumpul pada bahagian ini. Oleh kerana itu, adalah baik jika anda membuang kulit ayam sebelum dimasak.

- Jangan beli ayam yang terlalu banyak patah tulang.

- Jika daging ayam yang anda pegang berlendir dan lembut, bermakna ia tidak lagi boleh di kategorikan sebagai daging ayam yang segar.


Note: semoga petua ini dapat memberi panduan kepada kaum hawa semua.....






15 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Amy

petua yg bagus

Wassalam

Unknown said...

utk hawa je? teruna boleh jgak..:3

nick dot anis said...

good tips dear....i tak tau pon b4 this...sbb jarang sgt beli ayam..hehe

Sheherazade said...

good tips :),thanks dear

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

petua yg baek...

azieazah said...

Kalu kat pasaraya kecil atau mini market memang selalu ada kes camni. tapi jika beli kat pasar basah, memang selalu segar dan diyakini.

Hudalatip said...

thank you..saya bab pilih barang2 basah ni memang gagal sikit..biasanya suami yang terer..hehe

Nazz@Purple said...

orait tau dah cm ner nak beli yg segar..selalu mak yg beli..huhuhu

Fazleyatul Aini said...

selalu beli ayam kat pasar je. sebab bila p beli kat pasaraya yg besar2 ni, dah byk kali pengalaman. ayam dia lembik. mcm dah lunyai. bila tekan2 daging dia boleh tenggelam/tembus isi tuh. scary betol

Aida Azryn said...

thx 4 sharing ye kak. :)

zulkbo said...

salam..
terima kasih petua nih..
yang daging mesti padat
akan saya ingat..

Anum said...

petua yang bagus
thanks

BeloG MTT said...

Perua yang berguna..Thanks Amy..Hehe :)

Effi Rahmat said...

petua yang bagus.. thanks sis.. boleh tak saya nak letak kat blog saya... nanti sy backlink ke sini kalau boleh... ingatan untuk diri sendiri sekali.. :)

eima said...

aku slalu beli ayam potong kat c4 je... tak penah beli kat pasar...
slalu mmg lebih kurang cam tips ko ni la aku guna....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Belog KAK AMY Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign