Sep 20, 2010

RESEPI LAGI ' POPIA NESTUM


Bahan-bahan

1 bungkus besar popia
Lidi satay utk menggulung
Telur sebagai bahan pelekat
Minyak masak untuk menggoreng
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula - kisar halus
1 cawan nestum - kisar halus


Cara-cara
Gulung kulit popia gunakan lidi satay, , tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.
Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.
Goreng potongan kulit popia dengan api kecilhingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu
Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba.

4 comments:

InaYusoff said...

sangat sedap kan??.
osmet saye bisnes kuih neh..
:)

Kak Amy said...

memang sedap pun..amy boleh habiskan satu balang ow...

sarah-najwan said...

rajin dan pandainya buat kuih..saya asik kuih tunjuk je yg rajinnya..

Kak Amy said...

salam sarah..

amy pun sebelum nie main tunjuk je..sampai la terasa popia nestum nie..pastu apa lagi cube sendiri la.puas hati sikit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Belog KAK AMY Copyright © 2015. Design by MaiGraphikDesign